Власник та автор ідеї Петро Пригара каже, що історія успіху проста: він ніколи не сприймав свою роботу як бізнес та не гнався за високими прибутками. Щоб досягнути результату, вивчав досвід європейських колег, а щоб розуміти їх, довелось вивчити французьку мову, жити серед альпійських сироварів, доїти корів, та варити сир на дровах, бо на полонинах нема електрики.
Моя пристрасть – сироваріння, яке є стилем мого життя, а не бізнесом. Так склалося у житті, що ремесло обрало мене.
Я пишаюся тим, що Селиська сироварня є першою ремісничою сироварнею України, яка варить смачний та якісний сир із 1994 року.
Довіра для мене – це щирість у роботі, вдома, з друзями.
Сироварня виготовляє сири з коров’ячого молока, яке приймається від сільського населення, що проживає в околицях відомої Долини нарцисів, у серці Українських Карпат.
Історія створення.
«Селиська сироварня» була започаткована за підтримки європейського кооперативу Лонго Май (Longo Maї) у 1994 році. Наступного року делегація із Нижнього Селища поїхала на перше стажування до швейцарської сироварні, вивчати технології сироваріння та виробництва сиру, а паралельно починала будуватись сама сироварня.
«Селиська сироварня» – це соціально-економічний проект, що створений для локального розвитку, підтримки місцевого населення (постачальники молока – це маленькі виробники, що мають 1-2 корови породи «бура карпатська»), підтримки позитивного іміджу регіону, відновлення втрачених традицій сироваріння і, звичайно ж, виготовлення якісного сиру з коров’ячого молока.
Сироварня отримала назву «Селиська» у честь села де вона знаходиться, щоб чітко ідентифікувати з чого? де? та хто? робить цю продукцію. Цей же принцип було використано для продукції «Селиської сироварні».
Що цікаво?
Власних тварин сироварня немає. Сироварня працює із маленькими здавальниками молока – це сім’ї, що утримують 1-2 корови і не можуть спожити все молоко вдома.
Основні вимоги до сировини:
молоко приймається тільки від корів породи «бура карпатська», корови мають бути обов’язково здоровими, споживати тільки натуральні корми (трава, сіно, отава, зерно, сіль, вода), ідеально – якщо у господарстві є 2 корови (тварини люблять бути разом), молоко має бути свіжим, тварини не мають лікуватися антибіотиками.
Ключові принципи роботи з постачальниками молока, на сироварні, наступні:
«Якісно, натурально, традиційно».
Найважливіше для сировара – це отримати свіже карпатське молоко. Все інше – це уже технологія, яка нічого не варта без неповторного смаку молока від корів нашого регіону. Смак молока залежить від породи корови, якості корму, води та солі які вона вживає.
Продукція
Вся продукція «Селиської сироварні» виготовлена за швейцарською технологією із унікального карпатського молока. На сироварні адаптовано 3 технології «Тет де Муан», «Грюєр», «Камамбер». Селиський сир виготовляється із 1994 року. Досвід показав, що молоко від маленьких домогосподарств якісніше за фермерське.
«Селиська сироварня» виготовляє 3 основні типи сиру:
Сировари Петро та Інна Пригара з «Селиської сироварні» тим, кого цікавить, як обрати, зберігати та споживати якісний молочний продукт рекомендують звертати увагу:
Яким є смак натуральних продуктів?
Натуральні продукти завжди мають унікальний та неповторний смак, що притаманний їхньому регіону. Зараз на ринку присутня, на жаль, величезна кількість підсилювачів смаку, що вводять людей в оману та формує у них сприйняття поняття смак. Який часто, не співпадає з натуральним.
Приїхавши й новий регіон завжди шукайте – локальні продукти, які рекомендують місцеві жителі. Найкраще купувати їх у маленьких магазинчиках чи у виробника. У супермаркетах натуральної продукції майже немає.
На сьогодні, сировари займаються розробкою нового сиру. Петро Пригара переконаний, щоб почати виготовлення нового сиру, потрібно багато експериментувати, вірити у себе та природу навколо.
Купити сир з «Селиської сироварні» можна різними шляхами, а саме: