Автентичність, Смак, Якість

up
Напишіть Нам
Напишіть нам і ми зв'яжемось з вами

Гашпар, ФГ


Директор, власник Гашпар Олександр Михайлович
Юридична адреса: м. Мукачево, вул. Ломоносова 8, Закарпатська обл.
Виробнича адреса с. Павлино урочище під лісом.б/н.

+ 38 (050) 317 83 62
gashpar72@gmail.com
Сировялені делікатеси, копченості, сир з козиного молока. Дегустація

У карпатському містечку з любов’ю до рідного краю народилась і любов до улюбленої справи. Так, Олександр Михайлович віднайшов своє хобі – виготовлення сиров’ялених делікатесів. Щодня після офісної роботи він приходив на ферму та відточував навики виготовлення чудового продукту, якість якого ми вже і не піддаємо сумніву.

Історія створення

 «ФГ «Гашпар» створив мій батько – Гашпар Михайло Михайлович – ще у 2004 році. Почав він свою справу з вирощування овочів та зернових. Вже у 2007 році почали вирощувати чорних в’єтнамських свиней, мангаліци,  кіз та птицю для власних потреб. Протягом 10 років займалися селекцією, тобто схрещуванням, різних порід свиней, як-от в’єтнамських свиней з дикими, а потім і з мангалицею і т.д.» – говорить Олександр Михайлович.

Довгий час зерно та овочі зростали на фермі даруючи гарний врожай та смачні страви не тільки господарям, але й усім їхнім гостям. Тому пізніше заведені тваринки лише доповнювали ферму сім’ї Гашпар, адже немає нічого кращого, коли своя худобинка харчується власноруч вирощеними кукурудзою, пшеницею, люцерною та іншими смаколиками.

На території ферми бовваніє магазинчик, у якому гості можуть придбати щойно зібрані овочі та смачнющі м’ясні вироби – такий собі тет-а-тет з покупцем.

Розташована ферма в селі Павшено в Урочищі під лісом, де і проживають вівці, кози, кури, індики, цесарки, гуси та качки. Птиця на фермі є чудовою стравою для місцевих жителів, які на замовлення купують для своїх діточок, а от кози, барани, свині та велика рогата худоба вирощується для сиров’ялених ковбас.

Ферма своє перетворення на гостинний куточок розпочала у 2017 році за підтримки угорської програми «Egan ede». Ця подія принесла господареві альтанку, у якій виробник приймає на дегустації. Тут пропонують цікаву атракцію, яку можна прирівняти до контактного зоопарку — еко-ферму “Фаторіа Ломбардіа” сім’ї Гашпар.  Розташована ця туристична знахідка поблизу міста Мукачева, що на Закарпатті. Тут і дорослі, і малеча можуть поспостерігати за свинками породи “Угорська Мангалиця”, вівцями, козами, індиками, цесарками та іншою живністю.

Який має смакувати  продукт:

  • перше на що звертаємо увагу – аромат. Кожен продукт є унікальний за своїми властивостями, тому і аромат кожен продукт має свій.
  • товщина нарізки. Чим тонше нарізаний продукт, тим смакові властивості будуть відчуватись краще.
  • Звертаємо увагу на післясмак. Післясмак розкриває всю історію продукту і розказує все про його складники. На приклад, у салямі явно виражений післясмак, який покаже чи вона є пікантна, чи ні та з якого м’яса вона виготовлена.

Поради від ФГ «Гашпар»:

  1. Особливу увагу необхідно звертати на те, що м’ясо має бути зі зрілої худоби. Тваринка має відсвяткувати хоча б одне своє день народження, адже в зрілих тварин м’ясо є щільнішим і місить більше м’яса ніж вологи.
  2. М’ясо має мати темний колір і бути щільне по структурі, більш мармурове, щоб проявлялись жирові тканинки.
  3. Не варто хвилюватись, якщо ковбаска покрилась білою пліснявою навіть у вакуумному упакуванні. Її можна легко витерти. Натуральна ковбаса так дозріває в природніх умовах. В камеру виготовлення спеціально заноситься пліснява для досягнення натурального способу дозрівання. Варто звернути увагу на упакування – якщо пакет не пошкоджений, то пліснява не є шкідливою.
  4. Ковбаска не може довго зберігатись у нарізаному стані. При контакті з повітрям проходить процес окислення сала і сало гіркне. Відповідно і ковбаска втрачає свої смакові властивості.

Де можна придбати товар:

  1. У приватному магазинчику виробника «Смачна хатка» – вул. Лицеберівська 16, м. Мукачево, обл. Закарпатська.
  2. В магазинчику ТМ «Смак українських Карпат» – вул. Чернеча Гора 1, м. Львів (бидинок Зарічево, музей народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького).
  3. Безпосередньо у виробника (контакти зазначені вище).

«Сиров’ялення – це моє хобі, я працюючи в банку після роботи вивчав цю справу, а згодом і почав отримувати прибуток. Займаюсь сиров’яленням протягом 7 років і надалі розвиваю навики виготовлення якісного та смачного м’яса» – говорить Олександр Михайлович.

ФГ «Гашпар» – це сімейне господарство, де усі члени сім’ї мають свій пай роботи. Не зважаючи на різні вподобання і вміння за необхідності кожен може замінити частково іншого, що об’єднує і робить ферму сильнішою.

Основні вимоги до сировини:

Тварин ферма отримує тільки від домогосподарств та фермерів, які не годують їх біодобавками та іншими шкідливими препаратами.  Вони мають бути обов’язково здоровими та споживати тільки натуральні корми (траву, сіно, отаву, зерно, сіль і воду). Ідеально – якщо у господарстві є  декілька тваринок, адже вони люблять бути разом.

Як і люди, тваринки також хворіють, що вимагає ретельної турботи від господарів. Лікування домашньої худоби не повинно включати антибіотики – такої умови повинен дотримуватись кожен власник.

Про продукцію:

У ході виробництва виробник використовує змішану технологію Угорщини, Італії та Іспанії і на їхній основі виготовляє свій продукт.

На території ФГ «Гашпар» виготовляються ковбаси та в’ялене м’ясо:

  • Пікниця в асортименті. Основні складники – 70% свинина та 30% яловичина.

Цікаво знати: «Пікниця» – це Закарпастька назва через додавання великої кількості червоного перцю, що задає пікантний смак. Проте сама ковбаса є дуже смачною і щоб кожен міг її скуштувати Олександр Михайлович створив 3 види: без перцю, з перцем та пікантна.

  • Салямі в асортиметі, а також і міні-салямі до пива.
  • Шовдарь в’ялений Закарпатський в асортименті.
  • В’ялене м’ясо: брезолла (яловичина в синюзі), кулателло (в’ялений горішок шовдаря у міхурі).
  • «Мукачівський спеціалітет» нарізка із 5 видів різних ковбас та в’яленого м’яса.

Цікаво знати: назву «Мукачівський спеціалітет» придумали відвідувачі пивбару в м. Ужгород, бо така нарізка є чудовим доповненням до склянки пива та виготовлялась спершу виключно на замовлення цього бару.

 

Продукція виробника