Історія фермерського господарства розпочалась з 1991 року, коли Дмитро і Марія Оприш, отримали від колгоспу свої законні 9 га землі, на березі Тиси, на прикордонній з Румунією, та облаштували там ферму.
Тоді це були «гащі» – зарості непролазних чагарників. Нелегко було прочистити їх, подружжя тривалий час, щодня, з ранку і до самої ночі, працювало тільки над цим: Дмитро орудував сокирою, Марія – більш легкими інструментами. Вони збирали вирубане гілля до купи і палили багаття. Нині це вже гарне зелене поле. Неподалік, на березі казкової ріки Тиси, розкинувся невеликий гай, а на протилежному боці землі вже не українські – то сусідня Румунія.
На території збудовані споруди, що призначені для утримання худоби та для заготівлі сіна. Коров’яче стадо налічує понад 200 голів, овече – близько 400.
Продукція ФГ «Розтока»
Овеча бринза. Ферма спеціалізується на виробництві бринзи з овечого молока. Це стовідсотково овечий сир без жодних сторонніх домішок. Такий у звичайному супермаркеті не купиш. Виготовляється він за давніми традиційними рецептами без використання сучасних хімічних допоміжних речовин, тому власники ФГ «Ростока» твердо заявляють, що це справді натуральний та екологічний традиційний овечий сир. Кожна сирна грудка є неповторною – відрізняється унікальним смаком та кольором в залежності від багатьох факторів: де випасалися вівці і яку траву вони їли, скільки сонця земля отримала у рік виготовлення сиру, яка технологія виробництва сиру застосовувалася, як довго і де зберігалася та чи інша грудка.
Бринзу виробляють протягом весни-літа: «від Великодня до Митрія» (Митрія – Дмитрів день, свято на честь великомученика Димитрія Солунського святкують 8 листопада). Потім настає період, коли худоба виношує та народжує потомство, тому молоко йде на вигодовування ягнят. У цей час фермери розпродають бринзу, виготовлену влітку.
Формуючи ціну на свій товар, виробники відштовхуються від витрат на виготовлення продукції та купівельної спроможності покупців. На ціну впливають такі складові, як заробітна плата робітників, ціни на пальне, витрати на оренду тощо. Піднімають ціну дуже обережно не тільки тому, що велика частка покупців буде не в змозі придбати дорогу продукцію. Важливо й те, що серед конкурентів є такі, хто видає сир, виготовлений з коров’ячого молока за овечий – вони, ясна річ, ставити високі ціни на свій товар не будуть. Але ж покупець, який не розбирається надто в бринзі, не буде знати, що платить він гроші не за овечу бринзу надвисокої якості, а за звичайний сир з молока великої рогатої худоби.
Незалежно від типу виготовленого сиру – чи то розсипчаста бринза, чи засолена, чи навіть звичайний будз – уся ця продукція є надзвичайно корисною! Вона багата на кальцій, який дуже добре засвоюється в організмі. Також бринза вирізняється високим вмістом білка, що сприяє нарощуванню м’язової маси та надійним джерелом енергії. Овечий сир є корисним для полегшення процесів травлення, активізації роботи мозку, покращення якості шкіри, кісток, зубів та волосся. Тому цей сир радять регулярно вживати дітям, вагітним та годуючим жінкам, спортсменам, а також людям похилого віку.
За словами Марії Оприш, участь фермерського господарства у громадській спілці «Карпатський смак» пішло їй на користь. Спілка допомогла з виготовленням інформаційного буклету про усіх виробників, займається поширенням інформації в Інтернет-мережі та інших ресурсах. Члени спілки організовано приймають участь у різноманітних фестивалях, де реально можна здійснювати реалізацію продукцію. Завдяки цьому ферма вже отримує замовлення від нових клієнтів – тих, хто розуміється на якісній українській продукції.
Членство у ТМ «Смак Українських Карпат» є реальною гарантією того, що продукція агровиробників є стовідсотково якісною, смачною, екологічно чистою, здоровою та корисною.