Виробники натуральних продуктів, об’єднаних під торговою маркою “Смак Українських Карпат”, продовжують роботу під час повномасштабної війни. Вони тримають важливий продовольчий фронт, однак в нових умовах виникає і низка проблем. Розповідаємо про їхній досвід детальніше.
“Смак Українських Карпат” – громадська спілка, що об’єднує виробників з екологічно чистих територій Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей. Вони працюють попри те, що виникають нові виклики в роботі. Адже зараз дуже важливо забезпечувати людей продуктами харчування, збільшувати можливості та вберегти не лише Україну, а й світ від продовольчої кризи.
Як “живуть” карпатські виробництва зараз та які є актуальні проблеми
Виконавча директорка спілки Галина Батюсь розповіла, що виробники перебувають на відносно безпечних територіях, тому продовжують впроваджувати сільське господарство. Займаються посівом зернових культур, виготовляють м’ясну, молочну продукції, а також мед, джеми, соки та консервацію. Під час роботи у нових умовах з’являються і нові питання.
“Зараз виробники, фермери стикаються з багатьма проблемами – нестача робочої сили, адже значна частина чоловіків на війні; питання з пальним, яким можна було би заправляти сільськогосподарську техніку; також у дефіциті посівний матеріал, добрива, засоби захисту рослин. Важливим питанням залишається і логістика, купівля обладнання та інших матеріалів”, – зазначила Галина Батюсь.
“Не можемо не працювати”: що кажуть виробники про роботу під час війни
Під час війни Україна боронить свою землю не лише на фронті. Карпатські виробники, фермери продовжують роботу. Завдяки цьому вони захищаються як і продовольчий фронт, так і економічний. Розповідають, що не можуть не працювати, тому що важливо забезпечувати продуктами населення, допомагати волонтерам, переселенцям, ЗСУ.
Керівник кооперативу “Еком” Олег Журавінський, що разом з дружиною виготовляють “Чесниківський сир”, розповів, що коли зранку 24 лютого почули інформацію, то були шоковані, але паніки не виникло, тому що треба було продовжувати роботу.
“Ми не припиняли роботу жодного дня. Переробляємо молоко та виготовляємо твердий сир, кисломолочний сир, сметану. Працюємо, але зараз інша реальність. Спочатку були проблеми з постачанням заквасок та іншими речами, що необхідні для виробництва. Немає і звичних екскурсій до нас, не приїжджають туристи. Актуальне і запитання – як буде із заготівлею харчів для корів на зиму”, – пояснив пан Олег.
Сергій Стьопін ТОВ “Лілак”, що займається виробництвом березового соку та овочевої консервації зазначив, що спочатку була проблема зі склотарою, адже багато заводів перебувало на окупованих територіях. Суттєво подорожчали і кришки, доставка та й абсолютно все.
“На початку вторгнення у нас був майже тиждень простою, адже навіть готові замовлення не були актуальні для відправлень. Згодом розпочали відновлювати виробництво. Залишки овочевої консервації миттєво розлетілися по всій Україні. Тоді ми залишилися без запасу та миттєво запустили у виробництво консервацію квасолі та тушкованого м’яса. Працювали понаднормово, щоб виконати всі замовлення. До того ж, спромоглися заготувати і березовий сік”, – розповів пан Сергій.
За його словами, зараз виробництво не знає, як буде далі, тому що ціни не дуже стабільні і складно оцінити ситуацію із заготівлею овочевої консервації цьогоріч.
Богдан Костів займається життєдайним виробництвом. Він розповів, що його господарство не припиняло роботу. В асортименті у них крупи: чорнушка, амарант, конюшина, овес, ячмінь, пшениця, гречка зелена, сочевиця, корисні пластівці без термообробки та інше.
“Роботу не припиняли, а то що ж робити, якщо не буде чого їсти. Треба і армії допомагати. Адже надаємо також наші пластівці для військових і переселенців. Виготовляємо продукцію на замовлення, щоб було свіже. Намагаємося все зробити, щоб можна було забезпечувати нею жителів”, – додав пан Богдан.
Про допомогу ЗСУ та як можна також долучитися
Виробники, фермери спілки “Смак Українських Карпат” намагаються ефективно працювати та як можуть допомагати нашим захисникам і захисницям. Зокрема, виробник Сергій Терен СОК “Дари Гуцульщини” з перших днів війни налагодив виробництво каш із карпатськими грибами. Його сухпайки передали зі Львова військовим.
Частину карпатських сухпайків відправили з Івано-Франківська в гарячі точки бойових дій. Пасічник Василь Мануляк Бджолокрай надав справжній мед, а Михайло Стовпюк – карпатські чаї. Іра Фіщук та Віталій Качкан у Гуцульська кнайпа Мулярових виготовили смачне печиво та допомогли із передачею сухпайків на передову.
Торгова марка і надалі хоче працювати для економіки країни та допомагати. Якщо є волонтери, що бажають долучитися та допомогти ЗСУ, то можна звертатися і виробники виконають спеціальні замовлення продуктів для вас по собівартості.