up
Напишіть Нам
Напишіть нам і ми зв'яжемось з вами

Хто вона? Кучерява мангалиця!

Угорська мангалиця – єдина в Європі пухнаста порада свиней. Виведена в 1833 році в Австро-Угорщині за особистою участю ерцгерцога Йозефа, шляхом схрещування домашньої середземноморської свині з карпатським вепром.

В Україні пік популярності припадає на початок 19 століття. Найбільше тварин мешкало на територіях Карпатських регіонів. Тепер цю породу найчастіше розводять у Закарпатській, Львівській, Київській, Харківській, Сумській та Одеській областях.

 Мангалиці – унікальні свині. Цілий рік вони пасуться на відкритих пасовищах, а завдяки густому вовняному покриву – добре переносять тридцятиградусний мороз. Ночують просто неба, а їдять мало, і те, що знайдуть на землі: корінці та гілочки дерев і чагарників, різнотрав’я. Свині не вибагливі і швидко набирають вагу без використання добавок і хімічних препаратів. Взимку 70% раціону – сіно, подрібнені кукурудзяні стебла і качани, коренеплоди, гарбуз, а 30%— зернові відходи, жолуді, каштани.

Маса дорослої мангалалиці понад 300 кг. Свині мають хорошу імунну систему. Більшість з них – білого типу. Інші її різновиди — чорна, червона та мангалиця із забарвленням «ластівки» – такі види унікальні, і їх дуже мало.

 Основною умовою правильного утримання свиней породи “мангалиця” є наявність вигулу на відкритий території. Завдяки такому догляду, вони мають смачне і натуральне м’ясо. У ньому рівномірно розподілені жирові прошарки в м’язових тканинах, тому воно виглядає як «мармурове». Стрімко набирає популярність серед гурманів завдяки делікатесним якостям як м’яса, так і сала, що мають м’який смак дичини. Тому серед любителі корисних, екологічних продуктів – воно дуже популярне.

Свиней породи “мангалиця” можна побачити у Закарпатті, в селі Ботар.
Павло Тізеш виготовляє м’ясну продукцію торгової марки «Угочанський смак», яка відповідає європейським органічним стандартам, зі свиней породи «мангалиця» Продукція продається на ринках України. 

Еко-ферма «Фаторіа Ломбардіа» сім’ї Гашпар – це такий собі контактний «зоопарк» – цікава туристична «знахідка» поблизу міста Мукачево, що на Закарпатті, де і дорослі, і малеча можуть спостерігати за свинками породи «Угорська мангалиця», вівцями, козами, індиками, цесарками, іншою живністю та навіть годувати її. У чудовій альтанці на території ферми господарі проводять дегустацію своєї продукції.