up
Напишіть Нам
Напишіть нам і ми зв'яжемось з вами

ГС «Карпатський смак» відвідав Другий конкурс традиційних харчових продуктів Тунісу

18-20 липня 2019 року, представники ГС «Карпатський смак», у складі української делегації, з робочим візитом відвідали Туніс на запрошення UNIDO (Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку). У столиці країни за підтримки SECO (Державний Секретаріат Швейцарії з економічних питань) та місцевих організацій відбувся Другий конкурс традиційних харчових продуктів Тунісу (Concours Tunisien des Produits du Terroir).

До складу міжнародної делегації увійшли представники Швейцарії, Марокко, Тунісу, Єгипту, Грузії, Туреччини, Гани, Сербії, Південної Африки та України. За круглим столом різні країні обмінялися досвідом, представили свої здобутки і обговорили спільну для всіх тему – популяризація традиційних локальних продуктів найвищої якості.

Під час заходу ГС «Карпатський смак» представила діяльність спілки, виробників, продукцію, свою промоційну активність (виставки, ярмарки, фестивалі), роботу зі ЗМІ, веб-сайт та соціальні медіа. Делегатам також представили відеоролик, який демонструє діяльність шоу-руму та процес дегустації. Продукцію виробників ГС «Карпатський смак» під ТМ “Смак Українських Карпат” високо оцінили експерти та висловили бажання продовжити співпрацю на міжнародному рівні.

Ідея національного конкурсу для традиційних локальних продуктів зародилась у Швейцарії, де восени цього року такий конкурс відбудеться вже у восьме. За фінансового сприяння SECO та реалізації UNIDO, формат вирішили адаптувати в інших країнах – спочатку Марокко, а тоді в Тунісі.

Цьогоріч Туніс проводив конкурс вже вдруге. Concours Tunisien des Produits du Terroir – це національний конкурс, який є показником великого різноманіття локальних продуктів і водночас демонструє динамічність розвитку регіону. Для учасників – це хороша можливість не лише ознайомити усіх зі смаком та якістю продукції, а й презентувати свою автентичність. Також важливим чинником є можливість отримати кваліфіковану думку журі та зауваження, що допоможуть в подальшому покращити якість продукції та адаптуватися до вимог ринку.

Конкурс є відкритим для всіх виробників місцевої продукції: фермерів, індивідуальних виробників, громадських організацій та інших сільськогосподарських товариств. Кожен вид продукції оцінює спеціальне журі із 3 дегустаторів –  експерт (особа, обізнана з технологією виробництва продукту, його зовнішніми та смаковими характеристиками), виробник (займається виробництвом такого ж або схожого продукту) і споживач. Відповідно до оцінок журі, за високу якість учасники нагороджуються золотими, срібними та бронзовими медалями. Така відзнака дозволяє споживачеві одразу ідентифікувати якісний продукт на полицях крамниць.

Concours Tunisien des Produits du Terroir це показна модель, яку можна адаптувати в Україні. Конкурс сприятиме популяризації локальних продуктів і дасть можливість виробникам вийти на український та світові ринки. Крім того, для виробників це також можливість отримати кваліфіковану оцінку свого продукту і в подальшому зробити його більш якісним і конкурентоспроможним.

Зі свого боку, розвиток місцевої продукції створить нову динаміку сталого регіонального розвитку, синергію між ринком локальних, автентичних продуктів і ринком нових туристичних послуг. Це позитивно вплине на місцеву економіку, залучивши нові джерела доходів і заохочуючи традиційну майстерність виробників.

Щиро сподіваємось, що в Україні ідея проведення такого конкурсу знайде зацікавлення зі сторони влади, місцевих і міжнародних організацій. Однією з можливостей реалізації такої ініціативи є проведення конкурсу на базі ГС «Карпатський смак» із залученням інших локальних виробників. Для останніх це стане заохоченням до відкриття у своєму продукті Автентичності. Смаку. Якості.