Традиційно паску випікають в Чистий четвер і не їдять аж до Великодня. Господині ретельно готувалися до самого процесу приготування. В хаті завжди мало бути чисто, тепло і тихо. Всі вікна і двері зачиняли, щоб паска «виросла». Розмовляли пошепки, і з повагою один до одного. Старші люди говорили, що всі продукти мають бути свіжі. Борошно просіювали по декілька разів, щоб паска була легка і повітряна, а жовтків побільше, щоб жовта і соковита.
Рецепт Великодньої паски
Молоко – 500 мл
борошно – 1 кг
масло – 200 г
яйця – 6 шт.
цукор – 300 г
родзинки – 275 г
цукор ванільний –1 ч. л.
дріжджі – 12 г сухі або 50 г звичайні
сіль – дрібка
Якщо дріжджі сухі, то змішати їх з 500 г борошна і додати в тепле молоко, замісивши опару. Якщо дріжджі звичайні, спочатку розчинити їх у теплому молоці, потім додати 500 г борошна, замісивши опару. Накрити ємність рушником і прибрати в тепле місце на 30 хвилин, поки опара не підніметься вдвічі.
За цей час білки відокремити від жовтків. Жовтки розтерти з цукром до білого кольору. Білки збити в тугу піну.
В опару, яка вже підійшла, додати жовтки з цукром, сіль, добре перемішати, додати розм’якшене (не розтоплене) масло, замісити. Порціями акуратно додати білки, ретельно вимішуючи тісто.
Порційно додати решту просіяного борошна, остаточно вимісити тісто, накрити ще раз рушником і прибрати в тепле місце на 1 годину. Тісто має збільшитися приблизно в 2 рази.
За цей час готуємо родзинки: перебираємо, промиваємо, заливаємо окропом на 10-15 хвилин. Висушені родзинки посипати борошном і перемішати, щоб усі родзинки були обваляні в борошні.
У тісто, яке підійшло (воно має бути не рідким, але й не таким, як для розкачування), додати родзинки, все добре перемішати і відставити на 10 хвилин. Поки готуємо форми: змастити оливковою або вершковою олією всі форми, злегка посипати борошном або манкою, щоб потім паски легко було дістати.
Розкладаємо тісто: заповнюємо 1/3 форми, не вище, щоб паска не вийшла за межі випікання. Вже заповнені форми відкладаємо ще на 10 хвилин, щоб тісто піднялося вже у них.
Розігріваємо духовку до 100°C. Тісто в формах трохи змащуємо яйцем зверху (використовуємо жовтки) не щільним шаром і ставимо в духовку. Тримаємо при такій температурі не більш як 10 хвилин, потім збільшуємо температуру до 180°C і випікаємо паски до готовності (приблизно 45-50 хвилин). За час випічки дверцята духовки не відкривати. Готові паски будуть рівного коричневого кольору, готовність перевіряємо ножем або дерев’яною паличкою (повинні залишитися сухими).
Робимо глазур: білки збити в тугу піну, додати цукрову пудру, ще раз збити. Готовою глазур’ю покриваємо готові гарячі паски, рівномірно обмазуючи весь верх. На щойно нанесену глазур висипаємо кондитерські посипки.
Мирного неба, міцного здоров»я та смачних Великодніх свят!