Карпатська бринза – 10 фактів, які треба знати

Найвідоміший сир українських Карпат – бринза, це традиційний продукт вівчарства, що для жителів гірського краю завжди був однією з головних складових продуктів харчування.
Що треба знати про традиційну карпатську бринзу? Наведемо Вам 10 фактів:
- Слово бринза запозичене з румунської мови, де воно означає сир взагалі;
- Традиція виробляти бринзу, припадає на період появи скотарства, від тоді, відколи в Карпатах почали випасати овець;
- Бринза – найулюбленіша їжа верховинців, обов’язковий компонент для понад 30 страв, звичайно що всі знають про банош з бринзою, чи салат з бринзою;
- Бринза наділена життєдайною енергією, яка потрапила до неї із соком понад 60 лікарських трав, що збагачують флору Карпат;
- Виробляють бринзу, попередньо будз, в Карпатах традиційно чоловіки, на полонинах, у літній період. Рецепт бринзи передається від покоління до покоління;
- Бринза нарівні з верховинською яфиною покращує зір, покращує мікрофлору шлунку, додає енергії і бадьорості;
- Сир бринза підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками;
- Бринзу в Карпатах називають «гуцульська віагра», оскільки вона підвищує загальний тонус організму і сприяє підвищенню потенції чоловіків;
- Сир бринза, входить до кошика сувенірів, які везуть туристи з українських Карпат;
- Бринза, один з не багатьох гастрономічних продуктів, що має свій фестиваль – Гуцульска бринза, м. Рахів.
Громадська спілка “Карпатськйи смак” спрямовує свою діяльність на підтримку традиційного господарювання в Карпатах, та об’єднує виробників автентичних продуктів харчування.
Читайте також: Найвизначнішим, найсмачнішим і найцікавішим продуктом фермерського господарства «Ростока» була і залишається славнозвісна бринза!