up
Напишіть Нам
Напишіть нам і ми зв'яжемось з вами

Смак український Карпат: дегустації, презентації, майстер класи

Гастрономічні тури та екскурсії по Україні набирають популярності серед туристів, то ж багато виробників якісних продуктів харчування розширюють власну діяльність та запрошують туристів до себе, тим розповідають їм про специфічність виробництва натуральних продуктів харчування, знайомлять їх з своїм господарством, інформують їх про властивості та характеристики.

Громадська спілка “Карпатський смак” разом з виробниками продуктів харчування, та фахівцями з туристичного супроводу, туроператорами працює над розробкою туристичного маршруту “Смак українських Карпат”, який покликаний показати автентичність, оригінальність та унікальність та колорит Карпат, а також  підкреслити еталон смаку натуральних продуктів харчування.

На першому етапі, туристичний маршрут “Смак Українських Карпат” включає виробників, які вже можуть надати дегустації продукції, безпосередньо на підприємстві, фермі, або у спеціально облаштованому приміщенні “дегустаційному залі” (список буде доповнюватись).

На другому етапі, туристичний маршрут “Смак Українських Карпат” включатиме заклади громадського харчування, що пропонують меню з використанням регіональних продуктів, у стравах традиційної кухні з Карпат.

Відкриття року! Дегустаційний зал “Смак українських Карпат” у місті Львів

Відкрийте для себе гастрономічні родзинки карпатського регіону, відчуйте нові смаки, пізнайте новий досвід та знання про край, доторкніться до традиції, культури під час дегустації «Смак українських Карпат» на території музею «Шевченківський Гай» у Львові.

смак українських карпат

Меню (дегустаційна тарілка) формується з замовником на вибір, та як правило складається з:

  • Карпатський аперитив
  • М’ясна тарілка – 9 видів м’ясних делікатесів
  • Сирна тарілка (сир з молока корови, вівці, кози) – 7 видів витриманого, молодого, твердого чи м’якого сиру, що виготовляється за різними технологіями
  • Натуральні соки з дикоростучих та традиційних фруктів, на вибір
  • Продукти бджільництва: карпатський мед – 4 види, медовуха, медовий бальзам
  • Лекварі та джеми з карпатських дикоростучих ягід, фруктів
  • Карпатський чай та гриби
  • Мариновані овочі
  • Харчові олії
  • Натуральне згущене молоко
  • Хліб, паштет та масло

Представлено регіональні продукти: Львівщина, Закарпаття, Прикарпаття, Буковина

Що ще треба знати?

  • Тривалість програми: 60 хвилин
  • Дегустації проводяться за попереднім замовленням
  • На зміст дегустації може впливати фактор сезонності
  • Приймаються групи від 10 до 20 осіб
  • Вартість дегустації з особи 200 грн (ціна залежить від кількості різновидів продукції)
  • Вхідний квиток в музей Шевченківський гай входить у ціну
  • Це повноцінна гастрономічна екскурсія у Львові, яка підходить, як дорослим так і дітям

Довідка та замовлення дегустації за телефоном у Львові: +38 (096) 72 19 899

Якщо Ви плануєте далі свою подорож по Львівщині, Закарпаттю, Прикарпаттю, зверніть увагу на інші дегустаційні зали виробників продуктів, від громадської спілки “Карпатський смак”.

Увага! Що треба знати, про дегустаційні зали та візити на господарства за туристичним маршрутом “Смак українських Карпат”:

  • Всі візити слід узгоджувати з виробниками попередньо;
  • Дехто з виробників працює лише з групами, та не приймає індивідуальні візити без погодження;
  • Ставтесь з повагою, до їх праці та продуктів;
  • У вихідні та святкові дні господарства можуть не приймати гостей.

Якщо, Ви плануєте обрати тур в Карпати, місто Яремча, Буковель зверніть увагу на діяльність дегустаційних залів, екскурсії на ферми та територію господарств членів спілки “Карпатський смак” на Прикарпатті.

1. Кооператив «Чиста Флора», карпатські трави, дикоростучі, джеми, с. Спас, Прикарпаття

Ви дізнаєтесь про специфічність та історію використання трав жителями українських Карпат, дізнаєтесь, як їх краще використовувати та вживати, як зберігати, як розрізняти.

Чиста флора

Михайло Стовпюк презентує продукцію та розповідає про діяльність кооперативу “Чиста флора”, с.Спас, Прикарпаття

До послуг туристів:

  • Екскурсія господарством: територія, цехи виробництва продукції
  • Продукція, що може бути запропонована на дегустацію: трав’яні чаї, фітонапої, ягоди у власному соку, гриби
  • Приватний музей зільництва: унікальна колекція та історія збору трав

Керівник: Михайло Стовп’юк

Адреса: c. Спас, Коломийський район, Івано-Франківська обл.

Телефона за довідкою: +38 (034) 339 36 67

Електронна пошта orgflora@gmail.com

Більше інформації на інтернет сторінці: СОК «Чиста флора»

2. Ферма «Зелений Яр», козячий сир, с. Микуличин, Прикарпаття

Ферма та підприємство «Зелений Яр» знаходиться в околиці міста Яремча, та запрошує гостей, туристів на знайомство з культурою тваринництва, а саме козівництва та вівчарства в Прикарпатті. Тварини у теплу пору року пасуться на екологічно чистих полонинах, та харчуються екологічно чистими кормами. А продукція виготовляється з високоякісного молока.

Зелений Яр

Дегустація продукції, майстер-клас з виробництва на території ферми “Зелений Яр”, с. Микуличин, Прикарпаття

До послуг туристів:

  • візит на полонину Горган (у теплий період року та за сприятливих погодних умов)
  • візит на ферму, де можна познайомитись з господарством, тваринами, дізнатись про особливості вирощування кіз, виробництво сиру
  • Продукція на дегустацію: Козині сири, молоко

Керівник: Яремчук Василь

Адреса: с. Микуличин, уч. Горби, Яремчанська міська рада, Івано-Франківська обл.

Телефон: +38 (097) 42 22 875, +38 (067) 75 87 150

Більше інформації на інтернет сторінці: Ферма «Зелений Яр»

Якщо Ви обрали тури в Закарпаття, зверніть увагу на діяльність наступних господарств, що пропонують дегустації, екскурсії на ферми, продегустувати сири Закарпаття, м’ясні вироби та знайомство з історією, культурою та технологіями виробництва продуктів харчування, ведення діяльності з врахуванням специфіки природи, традицій.

3. Селиська сироварня сир, з коров’ячого молока, с. Нижнє Селище

Унікальним є не лише продукт, а й сам факт, що сир тут виробляють з екологічно чистого закарпатського молока, яке, до речі, беруть у місцевого населення, а сир виготовляють вже понад 15 років за швейцарською технологією без домішок та консервантів.

Селиська сироварня

Дегустація продукції на території підприємства “Селиська сироварня”, с.Н.Селище, Закарпаття

Під час екскурсії Ви можете бачити, як робиться сир, адже це діюче виробництво. Виготовляють три види сиру: сир “Селиський” відноситься до різновиду напівтвердих сирів, сир «Хуст» відноситься до м’яких сирів, сир «Нарцис Карпат» -напівтвердий.

Керівник: Петро Пригара

Телефон для довідок: +38 (031) 427 51 88, +38 (067) 25 51 931

Більше інформації на інтернет сторінці: Селиська сироварня

4. Еко – ферма “Зелений Гай”, козячий сир, мясні вироби, сік, с. Нижнє Селище

На фермі «Зелений Гай» постійно утримують 3 корів породи Карпатська Бура для забезпечення молоком та молочною продукцією потреби жителів ферми та відгодівлі свиней. Виготовлення сиру на фермі «Зелений гай» забезпечують 20 кіз, в основному альпійської породи, та 2 цапи.

Зелений гай

Адреса: с. Нижнє Селище, Хустський район, Закарпатська обл.

Довідка за телефоном: +38 (097) 23 52 916

Подробиці на інтернет сторінці: Еко ферма Зелений Гай

5. Дегустаційний зал “Угочанський смак”, м’ясні вироби, лекварі та соки, с. Ботар, Закарпаття

Єдиний в Україні дегустаційний зал лекварю знаходиться у селі Ботар, Виноградівського району Закарпатської області.

Угочанський смак

До послуг відвідувачів, за попереднім замовленням:

  • Дегустація лекварю (традиційне угорське повидло, варення)
  • Дгустація м’ясної продукції, з свині мангалиці та угорської сірої корови
  • Дегустація соків з дикоростучих (на вибір понад 10 видів)
  • Дегустація угорської кухні
  • Екскурсії на екологічну ферму

Типи продукції на дегустацію:

  • М’ясна дегустація (6 типів ковбаси, королівська, рублена, президент, домашня, сливова, салямі) за наявності
  • Лекварі для дегустації: 6 типів, сливовий, малина, полуниця, журавлина, абрикос, шипшина) за наявності, порція 130 грам
  • Стакан яблучного соку , 200 мл
  • Страви угорської кухні

Адреса: село Ботар, Виноградівський район, Закарпаття

Дізнатись подробиці та замовити продукцію, Ви можете звернувшись за телефоном 0689967590 (пані Ірина).

Подробиці на сайті: Угочанський смак

Плануючи відпочинок на Львівщині, зверніть увагу на діяльність сироварні “Еко Газда”.

Сироварня Eco-Gazda пропонує гостям та туристам крафтовий сир, власного виробництва. Сир виробляється вручну майстрами сирної справи, з високоякісного молока корів, випас яких проводиться на гірських та пригірських пасовищах Карпат.

Еко Газда

Чому варто відвідати сироварню “Еко Газда”?
  • Туристи та гості Львівщини, мають змогу посмакувати смачними сирами Eco-Gazda, скуштувавши кожний вид сиру з асортименту сироварні, що входить у сирну тарілку;
  • Дізнатись більше про історію сироваріння в Карпатах, та поспілкуватись з сироварами;
  • Посмакувати неперевершеною моцарелою, яка була визнана кращою на першому конкурсі крафтових сирів у Києві не тільки шеф-кухарями елітних ресторанів Україні, а й дегустаторами з Франції та Німеччини;
  • Поєднати візит на сироварню, при подорожі на найвищу вершину Львівської області гору Пікуй, чи при подорожі в Закарпаття;
  • Побачити в околиці сироварні незабутній краєвид на гірські хребти Карпат

Адреса сироварні Eco-Gazda.

Село Нижнє Гусне, Турківського району, підніжжя найвищої точки Львівщини – гори Пікуй.

Як замовити дегустацію сиру?

Для замовлення дегустації, необхідно попередньо домовитись за номером телефону +38(099) 422 37 66

Дегустація: Трав’яні чаї, фітонапої, дикороси

Кооператив “Бескид” здійснює діяльність по заготівлі та переробці дикорослих трав та плодів з Карпат, та виготовленні екологічно чистих продуктів (трав’яні чаї та дикороси) для споживачів.

Послуги з дегустації надаються за попереднім записом.

карпатський чай

Адресас.Довжки, Сколівський район Львівська область

Контактна особа: Приндак Василь

Як замовити та отримати довідкову інформацію? Зателефонуйте за номером телефону: +38 (095) 63 26 164, +38 (096) 82 82 676

Більше інформації про продукцію та кооператив на сторінці СОК “Бескид”

Що треба знати про господарства, які входять до громадської спілки “Карпатський смак”:

  • Громадська спілка «Карпатський смак» здійснює свою діяльність з серпня 2013 року, заснована виробниками регіональних продуктів, що об’єднались навколо ідеї збереження, відтворення традицій та технологій виробництва натуральних автентичних продуктів харчування та вирощування тварин;
  • Виробники у своїй дільності використовують лише натуральні добрива, не використовують стимулятори росту та захисту рослин (дозволено застосування виключно натуральних препаратів), не застосовують пестициди, фунгіциди, інсектициди для боротьби з шкідниками на полях, бережуть екологію та біорізноманіття;
  • Деякі фермери та господарства спілки мають сертифікати відповідності органік та біо контроль.
  • Виробникам м’ясних виробів, що здійснюють вирощування свиней, кіз, овець, корів, птиці забороняється використовувати гормони та стимулятори росту тварин.

Інформація доповнюється