up
Напишіть Нам
Напишіть нам і ми зв'яжемось з вами

Карпатська кухня – мамалига

Надзвичайно ситна каша жителів Карпат, що готується на кукурудзяній муці. Для жителів гір, це не просто вживання їжі, це можливість разом сидіти за столом та спілкуватись.

Як готувати токан і мамалигу:

  • 2 склянки кукурудзяного борошна
  • 6 склянок води
  • бринза
  • 100 г копченого сала, шкварки
  • сіль
  • твердий сир
  • смажена цибуля

Для приготування токану знадобиться крупа кукурудзи. Спершу крупу треба трохи підсмажити, підсушити на сухій пательні до рівного золотистого кольору, приємного запаху смаженої кукурудзи.

Тепер у казанок налити води. Саме в казанок, позаяк єдиний посуд, придатний для варіння мамалиги, це казан. З цим фактом нічого не поробиш, нема казана – нема мамалиги. Кількість води дуже просто розрахувати: 1 до 3, до двох склянок борошна шість склянок води. Додати сіль і 4 ложки борошна, довести до кипіння. Тонкою цівкою (можна через сито), засипати в окріп інше борошно, швидко розмішуючи, щоб не утворилося грудок. Дерев’яною мішалкою, лопаткою, скалкою безперервно помішуючи і притискаючи до стінок казана, варити борошно хвилин 25-30.

Тепер зменшити вогонь і, безперервно помішуючи, тримати на вогні ще хвилин 10-15 до повного загустіння. Аби визначити готовність, треба опустити скалку вертикально в казанок і покрутити долонями. Якщо мамалига не пристає до скалки – можна їсти.

Далі ложечку і лопатку змочити водою і підчепити, відокремити мамалигу від стінок казана. Перекинути на дошку або на чистий рушник (не на тарілку, мамалига запріє і стане сухою й несмачною. Якщо мамалига зварена як годиться, вона збереже форму, вивалюючись з казанка. Товстою ниткою порізати мамалигу на порції.

Тоді приготувати все те, що повинне подаватися до мамалиги, аби перетворити її у святкову страву: овечу бринзу, сметану, шкварки, смажену цибуля. Все подається окремо і кожен собі накладає в тарілку скільки хоче.