В Україні є що показати, і є на що подивитись. Відчуйте Закарпаття на «Смак»! І перша зупинка село Ботар, неподалік Виноградова. Тут діє унікальний та єдиний в Україні та Східній Європі – Музей Леквару. Його засновником та господарем є Павло Тізеш, Голова Правління ГС «Карпатський смак».
Агросадибу впізнаєте одразу. До входу веде оригінальний місток з великих ложок. А от перед входом вас зустрінуть дві статуї – «Свині Мангалиці» та «Органічному леквару».
Музей леквару налічує десятки видів повидла та джемів з різноманітних ягід та фруктів. Слива, чорниця, терен, бузина – все смачне, натуральне, вирощене на власному господарстві, не містить консервантів та ароматизаторів. Продукція вироблена під брендом «Пан Еко», відома не лише в Україні, але й у всьому світі. Правила ЄС встановлюють суворі вимоги до процесу вирощування, виробництва, переробки, експорту й імпорту продукції органічного сільського господарства.
Для Закарпаття леквар – це традиційна страва. Рецепт тримають у таємниці та передають з покоління в покоління. Його варять у величезному казані від 8 до 24 годин, без цукру, поки маса не загусне. Кожен член сім’ї залучений у процес, всі по черзі мішають його дерев’яною ложкою.
У дегустаційному залі, ви зможете скуштувати не лише солодкі наїдки, а й м’ясні вироби із староугорської свині, породи Мангалиця. Також пригостять соками, сиропами та різними напоями.
У селі Ботар зручне розташування, поруч районні центри м. Виноградово – 30 км, Берегово – 38 км, та село Сільце – 45 км. Через село Ботар проходить дорога до румунського кордону село Дякове (2 км), та угорського – село Вилок (16 км).