Гуслянка: Карпатський йогурт
Карпатський регіон багатий на смачні, автентичні продукти. Тут серед природи та гір виготовляють традиційні сири – бринзу, будз, вурду. А як щодо гуслянки – автентичного карпатського йогурту?
За повір’ям, рецепт гуслянки людям подарували мольфари, як напій здоров’я, молодості та довголіття. Унікальність його у специфічному заквашуванні молока з додаванням кисломолочних бактерій.
Першими напій стали готувати гуцульські пастухи. Томлене в казані молоко сквашується в глиняних глечиках, стінки якого попередньо обмазували сметаною. Як результат – смачний кисломочний продукт, схожий на сметану чи ряжанку.
Гуслянка має й інші назви – «кисле молоко», «зимнє молоко» (роблять наприкінці літа з метою консервування молока, а споживають взимку).
У кожному регіоні гуслянку використовують по-різному. ЇЇ можна додавати в кукурудзяну кашу, до картоплі. Влітку гуцули роблять з неї освіжаючі напої: додають джерельну воду, свіжий домашній сир, сметану.Можна використовувати як соус та для десерту. У горах гуслянку їдять з варениками, різними кашами.
Гуслянка дуже добре сприяє травленню, нормалізує вагу, а ще допомагає від похмілля.
Приготувати гуслянку в домашніх умовах дуже просто.
Інгредієнти:
1 л молока, 1 ст. ложка сметани.
Молоко варто прокип’ятити, а потім охолодити до 35-40 градусів. Беремо чистий глечик, або звичайну банку, стінки яких обмащуємо сметаною. Закутуємо все рушником, кришкою не закриваємо і ставимо на 12 годин у тепле місце. Потім гуслянку переставляємо у холодильник на кілька годин.
Смачного! А будете в Карпатах, обов’язково спробуйте цей напій, адже він подарунок карпатських мольфарів.