up
Напишіть Нам
Напишіть нам і ми зв'яжемось з вами

Буковинський кооператив продає гриби в США та Ізраїль

За сезон підприємство “Дари Гуцульщини” переробляє понад 20 тонн грибів, а дехто з жителів села заробляє до ста тисяч гривень. Цей кооператив заснували 33 мешканці Путили та сусідніх сіл на Буковині. Керівником обрали Сергія Терена, повідомляє molbuk.ua.

Як розповів Сергій Терен, мешканці створили кооператив завдяки проекту ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.

“Проект передбачав створення кооперації у сільській місцевості. Ми провели загальні збори мешканців сіл. Основна маса людей підтримала думку, що найбільш перспективним для нашого району є збирання і переробка грибів”, – розповідає підприємець.

На проект отримали 25 тисяч доларів для закупівлі обладнання. Доклали ще 5 тисяч доларів із бюджету кооперативу. Від ідеї до реалізації минуло півроку. Вже влітку 2015 року почали переробляти гриби, які приносили мешканці.

За день потрібно переробити дві тонни грибів

Першого року кооператив переробив приблизно 12 тонн грибів, у наступні – понад 20 тонн.

“Спочатку планували переробляти лише білі гриби. Потім зрозуміли, що лісовий ресурс більший. Почали переробляти лисички, опеньки, підберезники. Минулого року вже мали десять варіантів продукції”, – зазначає Сергій.

Роблять гриби мариновані, сушені та заморожені. Для цього мають спеціальне обладнання – сушильну камеру, камеру шокової заморозки, камеру зберігання.

Куди продають і за скільки?

Гриби селяни збувають через Інтернет-магазин і відправляють у різні регіони України. Півлітрова банка маринованих грибів коштує сто гривень, сушені гриби, фасовані у півлітрову пластикову банку, – від 50 гривень.

“Дари Гуцульщини” вже уклали контракти із торговельними українськими мережами. Також мають контакти з фірмами, які продають продукцію за кордон.

“Тож наші гриби їдуть до Канади, Америки, Ізраїлю, Польщі та Італії”, – каже Сергій.

Заробіток — понад тисячу гривень на день

Сергій Терен задоволений, як розвивається підприємство. Через кілька років, переконаний, стануть найкращими із переробки грибів в Україні.

“Намагаємося, щоби наша продукція була гарної якості, гарно запакована. Щороку ми закуповуємо нове обладнання. Плануємо купити лінію для сортування грибів. Хочемо залучити до нашого підприємства більше людей з інших районів”, – каже підприємець.

За його словами, завдяки кооперативу люди мають можливість заробити. Є сім’ї, які вдень у сезон збирання грибів заробляють 1-1,5 тисячі гривень, а за сезон декому вдається заробити по сто тисяч.

Інформація з сайту: https://shotam.info/bukovyns-kyy-kooperatyv-prodaie-hryby-v-ssha-ta-izrail/